Fordson F

Vršidba žita
Traktor Fordson i vršilica.
Vršidba žita
Vršidba žita u obližnjem selu Nova Vas oko 1956. godine.
Vršidbeni list
Na vršidbenom listu iz 1948. godine, predstavljenom...

Traktor story

Prvi fraktor Fordson

Henry Ford poznat je kao utemeljitelj Ford Motor Company-a, a slavu je stekao preko Modela T, prvog automobila na svijetu proizvedenog na pokretnoj traci i dostupnog široj populaciji. Međutim, manje je poznato da je Ford također radio na proizvodnji traktora.

Porijeklom iz poljoprivredne obitelji iz Irske, obogativši se na proizvodnji automobila, odlučio je olakšati život na selu. Priča kaže da je taj zadatak dao dvojici mladih inženjera koji su mu predočili revolucionarnu ideju proizvodnje traktora u monobloku (bez šasije). Iako u početku nesklon, prihvatio je ideju što se kasnije pokazala pozitivnom zbog činjenice da je njihov traktor bio daleko lakši pa stoga i snažniji. Prednosti su mu također bile jednostavnost rukovanja i niža cijena, tako je 1922. njegova tržišna cijena iznosila 395 dolara.

Zahvaljujući tome, već u počecima, 1918. godine Ford postaje najveći američki proizvođač traktora sa 30 000 proizvedenih primjeraka, a do 1928. broj prodanih primjeraka iznosi 738 000 čime je i uvelike pripomogao oporavku gospodarstva nakon Prvog svjetskog rata.

Traktori su prodavani diljem svijeta, pa je tako sklapanjem sporazuma 1919. godine između kompanije Ford i SSSR-a, u sljedećih nekoliko godina većina proizvodnje Fordson-a bila upravo za sovjetsko tržište. Stoga je iste godine otvorena tvornica u Cork-u (Irska). Godine 1932. otvara se i tvornica u Dagenham-u (Engleska) u koju se seli gotovo kompletna proizvodnja.

Zanimljiva je i priča oko imena Fordson. Naime, kada se Amerikom pročulo da Henry Ford ima namjeru proizvoditi traktore, grupa poduzetnika brže se dosjetila te registrirala tvrtku Ford Tractor Company u nadi kako će tako izvući kakvu materijalnu korist. No Henry se dosjetio kompromisnog rješenja te je u ime kompanije uključio i svog sina te je svoje traktore nazvao Ford&Son od koje nastaje izvedenica Fordson. Treba spomenuti kako je Ford Tractor Company plasirala beznačajan broj traktora dok su traktori Fordson proizvedeni u preko milijun primjeraka.

Motor Modela F, prvog modela traktora, bio je izveden s četiri cilindra te je, s tri brzine i pri 1000 okretaja u minuti, bio u mogućnosti proizvesti do 20 konjskih snaga. Kao gorivo se koristio petrolej, a za samo paljenje benzin.U našem je kraju taj traktor uglavnom služio za vršenje žita odnosno kao pogon za vršilicu.

U doba vršidbe, zbog malog broja traktora, bilo je to veoma unosno zanimanje. U tih je mjesec i pol dana svakodnevno bio u funkciji od jutra do mraka. Iz računa iz 1948. godine, predstavljenog na izložbi, može se iščitati kako je u 45 minuta, vršilica koju je Fordson pogonio, ovršila 535 kg žita, što daje određenu sliku kako je prosječna obitelj na selu proizvodila između 500 i 1000 kg žita. U funkciji je bio do pojave prvih kombajna u okolici, odnosno do početka 70 - tih godina.

Vršidbeni list

Na vršidbenom listu iz 1948. godine, predstavljenom na izložbi, može se iščitati kako je u 45 minuta, vršilica koju je Fordson pogonio, ovršila 535 kg žita, što daje određenu sliku kako je prosječna obitelj na selu proizvodila između 500 i 1000 kg žita godišnje. Na kraju stoji originalni potpis vlasnika traktora i vršilice – Žiža Ivan

Impressum

Traktor story & Galerija Konobon
(u kompleksu Jama Baredine)
Tarska 14
52446 Nova Vas
Poreč
Hrvatska

Kontakt:
Telefon: +385 (0) 421 333
Mobitel: +385 (0) 98 224 350
E-mail: info@baredine.com
Web: www.traktorstory.com // www.baredine.com

Autori fotografija:
Tihana Bašić, Sergio Gobo, Renco Kosinožić, Fabio Moze, Silvio Legović, Manuel Paljuh, Vinko Počanić, Igor Rimanić

Autori teksta:
Marino Baldini, Albert Ćosić, Slobodan Dević, Silvio Legović, Lara Musizza, Igor Rimanić

Donatori kolekcije:
Marino Baldini, Anđelo Brčić, Ivo Jerković, Judita Legović, Silvio Katarinčić, Dario Kocijančić, Luciano Legović, Damir Lukež, Loredana Musizza, Vittorio Okmaca, Dezi Okmaca, Poljoprivredni institut Poreč, Drago Radolović, Rino Rojac, Refik Saliji – Fiko, Josip Slavčić, Marino Šimonović, Darko Štifanić, Sonja Vojinović, Enrico Zorzan, Drago Žužić

Linkovi

http://www.istra.com
Ovdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linka

http://www.istra.com
Ovdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linka

http://www.istra.com
Ovdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linka